FAQ

Wat kun je allemaal maken met waterverf?

Met waterverf kun je allerlei dingen maken. Toch denken veel mensen dat deze techniek alleen maar gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld schilderijen. Dit is echter niet het geval. Waterverf kan namelijk ook gebruikt worden voor allerlei andere dingen. Zo kun je met deze verf bijvoorbeeld allerlei leuke quotes op een stuk papier of canvas schilderen. Ook is het hartstikke leuk om zelf kaarten te maken met behulp van waterverf. Uiteraard kun jij waterverf ook gebruiken voor het maken van schilderijen. Alleen voor strakke schilderijen is dit misschien niet de meest ideale verf. Probeer in dat geval eens figuren en patronen te gebruiken. Dit maakt jouw waterverf schilderij een stuk strakker.

Hoe doe jij inspiratie op voor kunstwerken met waterverf?

Het komt vaak genoeg voor dat mensen een kunstwerk met waterverf willen maken, maar dat zij geen inspiratie hebben. Dat is natuurlijk hartstikke lastig. Het is echter betrekkelijk eenvoudig om inspiratie op te doen. Zo kun jij bijvoorbeeld een dagje weg naar Amsterdam. Hier vind je talloze bezienswaardigheden die met waterverf na kunt maken. Ook kun je bijvoorbeeld een speciale les volgen over waterverf of deelnemen aan een workshop of cursus. Niet alleen leer je hier allerlei verschillende technieken, maar je doet ook nog eens heel erg veel inspiratie op om zelf aan de slag te gaan met waterverf.

Waarom kiezen voor waterverf?

Verven met waterverf heeft de nodige voordelen ten opzichte van andere verfsoorten. Ten eerste wordt waterverf aangemaakt met behulp van water, de naam zegt het eigenlijk al. Wanneer jij gesmeerd hebt met de verf, is het niet lastig om dit op te ruimen. Een natte doek doet vaak al wonderen. Als de verf in jouw kleding zit, gaat deze er met een wasbeurt vrijwel altijd uit. Een andere reden om te kiezen voor waterverf is de prijs. In vergelijking met andere verfsoorten is waterverf namelijk heel erg goedkoop. Zo heb je bijvoorbeeld al een bakje met verschillende kleuren waterverf voor een paar euro.

Welke bekende kunstenaars werken met waterverf?

Je verwacht het mogelijk niet, maar er zijn ook een aantal bekende kunstenaars die gebruikmaakten van waterverf. Zij gebruikten deze verf voor het maken van de meest fraaie schilderijen. Vijf bekende kunstenaars die veel gebruikmaakten van waterverf zijn WassilyKandinsky, Antoon van Dijck, Winslow Homer, William Turner en Paul Klee. Uiteraard zijn er naast deze vijf kunstenaars nog meerdere mensen die waterverf gebruikten voor hun kunstwerken. Wat ons betreft zijn dit echter de vijf belangrijkste.

Wat is het geheim van een goede aquarel?

Het maken van een goede aquarel is makkelijker gezegd dan gedaan. Waterverven is namelijk bijzonder lastig onder de knie te krijgen. De verf wordt namelijk verdund met water en loopt daardoor makkelijk weg. Het lijkt dan ook alsof de verf een eigen leven leidt. Wanneer jij een goede aquarel wilt maken, is het dan ook van belang om regelmatig en vaak te oefenen. Daarnaast moet je voor een goede aquarel nooit opgeven. Blijf doorgaan en je zult zien dat je vanzelf een prachtig kunstwerk maakt. Mocht het nog niet lukken om waterverven onder de knie te krijgen, dan is het verstandig een les of cursus te volgen. Zo krijg jij de verschillende technieken onder controle en dat maakt het schilderen van een mooie aquarel natuurlijk een stuk makkelijker.

Waarom een spons gebruiken bij waterverven?

De meeste mensen brengen waterverf aan met behulp van een kwast of penseel. Dit is inderdaad de methode die het vaakst toegepast wordt. Het is echter ook aan te raden om een spons te gebruiken bij het waterverven. Met behulp van een spons kun jij namelijk hele andere effecten aanbrengen dan met behulp van een kwast. Zo kun je bijvoorbeeld variëren in lichte en donkere kleuren. Doordat de verf met behulp van water aangebracht wordt, absorbeert de spons ook een deel van de verf. Hierdoor komt hij lichter op het papier of canvas. Tot slot is een spons natuurlijk hartstikke makkelijk om correcties aan te brengen. Wanneer jij gesmeerd hebt, veeg je dit met behulp van een spons immers betrekkelijk eenvoudig weg. Zo hoef jij niet telkens opnieuw te beginnen aan jouw aquarel.

Gerelateerde:

  • Geen gerelateerde berichten