Tips voor het schilderen met waterverf: maak gebruik van een spons

Wat gebruik je allemaal bij schilderen met waterverf? Een basis om de verf op aan te brengen, waterverf, water en een penseel of kwast. Dit zou het antwoord zijn van de meeste mensen die gaan schilderen met waterverf. Hier kun je inderdaad vaak prima schilderingen met waterverf mee maken. Gebruik jij deze materialen al jaren? Dan wil je mogelijk weleens wat anders proberen. Geen probleem, want ook bij waterverf zijn er verschillende technieken en methodes die jij toe kunt passen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van een spons. In deze tekst vertellen wij jou het een en ander over waterverven met behulp van een spons.

workshop

Effecten aanbrengen met behulp van een spons

Met een kwast of penseel kun jij natuurlijk al de nodige effecten aanbrengen op jouw aquarel. Met een spons kun jij echter een heel andere dimensie geven aan jouw kunstwerk met waterverf. Zo kun je zachte effecten aanbrengen met behulp van een spons. Grote voordeel hiervan is dat jouw kunstwerk een soort regenachtige sfeer krijgt. De spons neemt immers een deel van het water op. Hierdoor ontstaat er als het ware een soort gestippeld effect.

Maak verschil tussen licht en donker

Naast het aanbrengen van een zacht effect kan een spons ook gebruikt worden voor het verschil in kleurintensiteit. Breng jij bijvoorbeeld zwarte waterverf aan op een (canvas)doek? Dan kun je deze kleur met behulp van een spons een stuk minder ‘hard’ maken. Ook dit is het gevolg van de absorptiekracht van de spons. Doordat waterverf gemengd wordt met water, zuigt de spons ook een deel van de verf op.

Correcties aanbrengenart

Tot slot is een spons bij waterverven natuurlijk ideaal voor het aanbrengen van correcties. Je kunt op deze manier voorkomen dat jouw kunstwerk volledig mislukt. Veel mensen maken echter de fout driftig te gaan vegen. Dit werkt vaak averechts. Wanneer jij gesmeerd hebt en jouw werk wilt corrigeren, kun je het beste voorzichtig deppen met een spons.

Leer werken met een spons in Amsterdam

Wil jij leren werken met een spons bij het aquarellen? Dat kan tijdens een workshop in Amsterdam. Zo’n workshop duurt niet al te lang, waardoor je deze prima kunt combineren met een dagje weg naar Amsterdam. Tevens kun je op deze manier mooi inspiratie op doen voor jouw volgende aquarel. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Madame Tussaud, bezoek bezienswaardigheden met de I Amsterdam Card of huur een fiets in Amsterdam.

Gerelateerde:

  • Geen gerelateerde berichten