Vijf beroemde schilders die waterverf gebruikten

Veel mensen denken dat alleen kleine kinderen met waterverf werken. Dit is absoluut niet het geval. Er zijn ook enkele grote kunstenaars die de mooiste werken maken met behulp van waterverf. Sterker nog, dit zijn er zelfs heel wat. Ga maar eens een dagje weg naar Amsterdam. Wanneer je hier verschillende musea bezoekt met de I Amsterdam Card zie je vast en zeker ook de nodige schilderijen die gemaakt zijn met waterverf. Nu ben jij vast en zeker benieuwd welke beroemde kunstenaars waterverf gebruikten voor een kunstwerk. Dat komt goed uit, want wij lichten in deze tekst vijf beroemde schilders uit die waterverf gebruikten.

water color painting

WassilyKandinsky

De Russische kunstenaar WassilyKandinsky wordt door veel mensen beschouwd als één van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw. Kandinsky maakte in 1910 een kunstwerk met waterverf (aquarel). Met dit kunstwerk luidde Kandinsky het begin van de abstracte kunst in. Hierdoor mag de Rus zeker niet ontbreken in dit overzicht met beroemde schilders die waterverf gebruikten.

Antoon van Dijck

Uiteraard mag een Nederlander ook niet ontbreken in dit overzicht. Daarom hebben wij hier plek ingeruimd voor Antoon van Dijck. Het is alweer enige tijd geleden dat deze kunstenaar de penseel hanteerde, want hij overleed al in 1641. Toch heeft hij de nodige kunstwerken gemaakt met behulp van waterverf. Zo was Antoon van Dijck in de 17e eeuw een bekend waterverfschilder.

Winslow Homer

Red Balloon, 1922
Red Balloon, 1922

De Amerikaanse kunstenaar Winslow Homer hoort wat ons betreft ook zeker in de overzicht thuis. Zijn focus lag weliswaar niet geheel op het waterverven, maar hij heeft wel degelijk kunstwerken gemaakt met deze verf. Het bekendste kunstwerk dat Homer met waterverf maakte is het schilderij The Blue Boat. Dit schilderij dateert al uit 1892.

William Turner

Wanneer we kunstenaars die werkten met waterverf uitlichten, mag William Turner ook niet ontbreken. De Engelsman was in de 18e eeuw een van de eerste schilders die werkte met het gespecialiseerde aquarelpapier. Turner staat bij de meeste mensen waarschijnlijk bekend om zijn olieverfschilderijen, maar de Engelsman maakte ook wel degelijk schilderijen met behulp van waterverf.

Pau Klee

Als laatste behandelen we hier Paul Klee, een in Zwitserland geboren kunstschilder met de Duitse nationaliteit. Klee staat bekend om zijn vele experimenteren. Dit deed hij onder andere met waterverf. Zo experimenteerde hij onder meer met aquarel op textiel en met een combinatie van water- en olieverf. Zijn collectie omvat een groot aantal kunstwerken waarvoor hij waterverf als basis gebruikte.

Gerelateerde:

  • Geen gerelateerde berichten